Over Wachtwoorden

Return to Introduction  Previous  Next

Bullet Een cruciaal aspect van databeveiliging is uw wachtwoord. Ideaal gesproken moet u uw wachtwoord regelmatig veranderen voor extra veiligheid.

 

Bullet Als u het wachtwoord niet invoert, kunt u niet de versleutelde inhoud niet oproepen. Er is geen speciale procedure, geheime code of verborgen toegangsmethode om op terug te vallen.

 

*********************************************

Mocht dit u zorgen baren, dan raden wij u aan om de aanschaf van Cryptainer SE te overwegen, een corporatie versie met een gentegreerde administratie module. Cryptainer SE wordt op grote schaal ingezet in corporatie-omgevingen, waar het soms noodzakelijk is om een wachtwoord te achterhalen dat verloren/vergeten is of bij andere omstandigheden. Het eindgebruiker interface is identiek aan die van Cryptainer. Meer informatie vindt u hier

*********************************************

 

Bullet Een goed systeem bestaat uit het gebruik van twee ongerelateerde woorden gescheiden door een symbool of teken (bv. zelden;beest). Willekeurige reeksen van karakters, cijfers en speciale karakters zijn zelfs nog beter. Bijvoorbeeld 6j3*{>s1r2%u~9m). Dergelijke wachtwoorden zijn niet eenvoudig te onthouden, maar ook niet eenvoudig te achterhalen.

 

Bullet Zinnen/zinsdelen zijn veel beter als wachtwoord dan losse woorden. U kunt een zin van maximaal 100 karakters gebruiken. Dit maakt het eenvoudig te onthouden, maar haast onmogelijk om te achterhalen.

 

Ter illustratie, "The rain in Spain falls mainly in the drains" (met excuses aan G.B.Shaw) is waarschijnlijk een perfect wachtwoord, of zo perfect als maar kan. Eenvoudig te onthouden, maar haast onmogelijk om te achterhalen.

 

Slechte wachtwoorden

bullet Woorden gekozen uit databases, woordenboeken of encyclopedieen.

bullet Persoonlijke informatie zoals uw naam, telefoonnummer, etc.

bullet Zinnen of geheime codes gebruikt in populaire films of series.

bullet Scheldwoorden en veel gebruikte slang-woorden.

bullet Toetsenbordpatronen (bv. asdfg).

bullet Eenvoudige karakterreeksen en getallen (bv. AAAAA of 123123)