Hoe Werkt Cryptainer?

Return to Introduction  Previous  Next

Cryptainer is zowel een schijf- als een bestandsencryptiepakket (voor het verzenden van beveiligde e-mail) met een eenvoudig te gebruiken ingebouwde interface.

 

Al uw gevoelige informatie wordt opgeslagen in de vorm van versleutelde bestanden in een speciaal `volume' , dat verdwijnt als u het met een wachtwoord beschermt,waarmee u uw bestanden en mappen afsluit. Elk soort bestand kan in dit volume worden gesleept en het volledig ontoegankelijk maken voor iedereen behalve u.

 

Dus, zelfs als uw "kluis" (volumefile) door iemand wordt gestolen of gedownload, is het voor hen onmogelijk om uw data te lezen. Door gebruikmaking van encryptie in Cryptainer (Blowfish van 448 bits en AES van 256 bits), zou het langer dan de leeftijd van het universum duren als alle computers in de wereld simultaan werkend probeerden het versleutelde bestand te ontcijferen.

 

De gratis, volledig werkende Cryptainer LE versie gebruikt een 128-bit implementatie van het krachtige Blowfish algoritme, terwijl de geregistreerde versies Cryptainer ME, Cryptainer PE en Cryptainer 11 de keus bieden tussen een 448-bit implementatie van Blowfish en een 256-bit implementatie van AES (Rijndael). Met Cryptainer LE kunt u zoveel kluizen aanmaken als u nodig heeft, van 1 mb tot 100 MB en biedt dus onbeperkte versleutelde opslag. U kunt zelfs tot maximaal 4 van deze kluizen tegelijkertijd laden op uw PC.

 

Technisch gezien is het een encryptiesysteem in real time. Gegevens worden versleuteld opgeslagen, maar als het wordt opgeroepen door een applicatie, wordt het in real time gedecodeerd. En ongekeerd, worden niet-versleutelde gegevens, die moeten worden opgeslagen, direct versleuteld en vervolgens opgeslagen. Het Cryptainersysteem start een speciaal bestand (Volume file - de Kluis) op om een "Virtuele Drive" te creëren, die op applicaties en gebruikers overkomt als iedere andere fysieke drive. Alle data, die de gebruiker naar deze drive probeert te schrijven wordt door Cryptainer onderschept, versleuteld en naar de volumefile geschreven. Pogingen om van dit volume te lezen worden ook onderschept en de relevante data worden door Cryptainer van het volumefile gelezen, gedecodeerd en gepresenteerd aan de applicatie, die de data leest.

 

Het afsluiten van de Cryptainer "Virtuele Drive" zorgt ervoor, dat gegevens niet kunnen worden gelezen of geschreven. Alle data worden versleuteld opgeslagen in de "container". Voor zover het Windows betreft, is er een 'nieuwe' disk bijgekomen, die plotseling is verschenen. Als het programma wordt verlaten of het volume wordt afgesloten, blijft het bestandssysteem versleuteld en is er absoluut geen enkele manier, dat iemand uw data kan opvragen zonder het wachtwoord.