Waarom Encryptie?

Return to Introduction  Previous  Next

Er is tegenwoordig op bijna alle computers praktisch geen privacy. Privacy, die we in de echte wereld als vanzelfsprekend beschouwen, bestaat op een computer niet. Privacy, zoals we die opvatten in de echte wereld, bestaat op uw computer niet.

 

Met slechts weinig of geen moeite, zijn alle data toegankelijk voor iedereen -  van familie en medewerkers tot systeemadministrateurs en hackers.

 

Uw computer kan door iedereen worden aangevallen. Er is absoluut geen privacy op de meeste computers. Waarom? Omdat u tegenwoordig geen andere keus hebt dan uw computer te verbinden met uw interne netwerk en/of met de rest van de wereld (als u verbinding maakt met het internet). Er is bijna geen enkele computer in de wereld, die geen verbinding maakt. Met zo'n verbondenheid komt volledige kwetsbaarheid.

 

Encryptie is de enige manier om uw belangrijke gegevens te beschermen. Encryptie geeft uw gegevens, zelfs al worden deze opgevraagd door een persoon zonder toestemming, onbegrijpelijk en onbruikbaar weer. Door het aannemen van de eenvoudigste preventietechnieken, kunt u voor complete dataprivacy zorgen. Hier komt Cypherix in beeld. Cryptainer biedt deze basale beveilingsbehoefte. Het versleutelt en beschermt data waar ze worden aangemaakt - de PC. Met Cryptainer kunt u een versleutelde "kluis" aanmaken, waar u allerlei bestandssoorten in op kunt slaan.

 

Veilig tegen hackers?

Een tienjarige aan de andere kant van de wereld kan uw gegevens stelen terwijl u dit leest.

 

Om te hacken hoeft men geen expert meer te zijn. Er zijn letterlijk duizenden programma's beschikbaar op het internet, die even eenvoudig te gebruiken zijn als de softwarepakketten waar u zo bekend mee bent.

Iedereen, zelfs een kind met beperkte of geen computer know-how, kan deze pakketten gebruiken om in uw systemen in te breken. Er is geen vastgestelde, vereiste leercurve - de hoeveelheid kennis of achtergrond om een "effectieve hacker" te zijn, is praktisch nul.

 

Veilig tijdens het surfen?

Op geen stukken na...

 

Wist u, dat zelfs het bekijken van een kwaadwillende webpagina uw computer blootstelt aan aanvallen. Verborgen scripts op kwaadwillende webpagina's, die tijdens het surfen op het internet worden geactiveerd, kunnen bestanden oppikken van uw harde schijf en ze kwetsbaar maken door ze over te geven aan de genade van de hacker.

 

Veilig bij alleen versturen van mail?

Niet echt, lees verder…

 

Het online gaan om uw mail te checken, stelt uw computer al bloot aan hackmogelijkheden. Het is mogelijk om iemand's mail te 'af te luisteren', zodanig dat al uw toekomstige correspondentie ook binnenkomt in de inbox van de hacker.

 

Veilig offline?

De PC is toegankelijk op het netwerk. Zelfs als men voorzichtig is en redelijke voorzorgsmaatregelen heeft genomen (bv. Sharing onmogelijk maken), zijn er voldoende gedocumenteerde beveiligingsachterdeurtjes, die het relatief eenvoudig maken om dergelijke maatregelen te omzeilen. Of denk aan een andere beschermingsmethode, die we soms gebruiken: wachtwoorden binnen programma's (Word, Excel, Access, etc.). Deze kunnen worden gebroken door nieuwelingen zonder enige computerkennis. Dergelijke wachtwoordbrekende tools zijn eenvoudig beschikbaar op het internet voor slechts $5.95, of soms zelfs gratis!